Monday, 17 October 2016

MY DREAM

Assalamualaikum..

ha..td da cter psal cita2 kn ...skrg ni pula aku nk cter my dream pula ( tajuk bi tulis bm ..bnda lahh ) hehehe ...my first dream is ...of course lah aku nk capai kejayaan aku kn ...hahah okay2 my second dream is ............jeng jeng ... i want to travel around the world ...wowww... superb!! well bukan aku sorg je ade impian nk travel satu dunia ..org lain pun impikn bnda yg sama ..tpi aku ade 3 tmpat yg aku nk pergi sangat2...  weyhh ...tmpat ni da lama kowt aku teringin nk pergi ... antaranya aku nk pergi MEKAH/ MADINAH, PARIS, TURKI... jeles kowt tgok org g travel sana sini ...hmm.. korg msti nk tahu knp aku nk pergi 3 tmpat ni

MEKAH/ MADINAH 

aku nk pergi situ sbb aku nk tunaikan haji dn umrah ...weyh tmpat tu paling tenang kowt cantik je ...dn yg paling penting tmpat tu trpelihara... mak aku pernah ckp dia nk bawak satu keluarga g sana buat umrah ..aku punya happy tu ... ya ALLAH ...happy tramat sangat ..kt situ ade kaabah ade masjidil haram boleh lawat gua hira' hmm ..best nya klau dpat pergi ..insya ALLAH bila aku da kerja aku akn pergi kt situ juga buat haji & umrah .. AMIN >>


                                 cantik kn tmpat ni SUBHANALLAH ...

PARIS

ha..klau paris pula sbb ape ?? jeng2 aku nk pergi situ sbb nk tgok menara eiffel je ..hahaha pstu nk naik kapal lalu kt sungai ape tah ...pstu nk pergi muzium lourve sbb kt situ ade potrait Mona Lisa ..hehe slain nk tgok tu smua ade lg faktor aku nk pergi snie ... korg pernah baca tak novel "SAYANGKU CASPER"
...klau tak prnah lg baca tu sila baca lah sbb best sgt ...aku siap bayangkn lg baju yg dikeluarkn oleh keluarga casper tu ..lawa.... hahaha trpengaruh novel aku ni ..... jdi aku nk prgi sana pun nk tgok baju gaun dia ..heheh klau boleh nk beli ..hahaha



bila tgok ni korg msti nk pergi juga kann kan kannn


TURKI

hmm klau ni pula sbb aku tgok cter "ISTANBUL AKU DATANG" haha lisa yg brlakon best ....ais krim dia .wow.. trliur dohh ..pstu dgn masjid biru dia sgt lah cantik ...arghh aku nk pergi situ ..huhuhu ...tempat dia sejuk .. haishh ..tak pe2 one day ..hehe





aku rase tu je kowt aku nk cter ..tpi ape yg penting aku nk travel satu dunia dgn org yg trsayang ..heheee insya ALLAH

THANKS FOR READING >>>





Kerjaya & cita-cita

Assalamualaikum ....

minggu lepas kmns ade program jom masuk u (klau tak silap aku lah ) jdi ktorg smua kne dengar lah cara2 nk mohon u mcm mne ..syarat kemasukan u mngikut course yg ktorg nak ... bukan senang tau nk mohon kne baca e-panduan dulu dn mcm2 lagi lah .. jadi untuk lepasan spm/matrik/diploma/asasi yg nk mohon u tu kne hti2 tau .. korg follow lah cara2 nk mohon u tu




harap korg faham lah cara2 dia ..klau tak faham lg dn msih ragu2 ..boleh tanya guru kaunseling korg lah ....hehe

merujuk kepada tajuk aku ni ...pada awalnya aku nk jdi lawyer tau sbb boleh cakap2 sama mcm hobi aku lah yg suka membebel ..hahaha but my english not strong enough and not suitable for me ..sbb ye lah walaupun aku suka ckp tpi aku tak mmpunyai keyakinan yg tinggi ...jdi aku pun move on lah cita2 aku tuh walaupun perit tapi life must go on kan?? since aku masuk matrik ni aku jadi minat bio pula lgi2 bab recombinant DNA psal bab DNA lah aku paling execited

bila ade program yg aku ckp td tuh ..aku mcm hmm nk amik ape ea ..tetiba aku jumpa course bioteknologi aku pun mcm wow...lagi2 org yg terangkn kt aku tuh ckp yg course ni melibatkan DNA bgai tu ...aku pun mcm arghh ..nk program ni...hehehe

aku dgr org ckp course ni bnyk peluang pekerjaan lah boleh kerja kt hospital,makmal ...ehh bestnya ... so skrg ni aku da tahu nk smbung ape lepas ni ...jdi aku kne usaha juga untk dapatkn course ni ...lg pun final tak lama lg ..just 2 weeks left ... wish me luck okay 



hanya org yg minat DNA je yg faham perasaan aku bila tgok gambar2 ni smua ...insya ALLAH one day i'll achieve what i want in my life ... AMIN >>

thank you for reading ...



Monday, 26 September 2016

Life in KMNS

assalamualaikum..

hmm..sbnarnya tak tahu nk tulis ape ni tpi dsbbkn cikgu sains comp aku ni suruh tulis life in kmns ni aku pun tulis lah..

mse hari pendaftaran kt KMNS ni, mcm2 bnda aku fikir mcm mne lah aku nk hidup tnpa mak ayah sblah aku..mcm mne lah aku nk cari kawan sbb ye lah aku sorg2 kt sini tnpa ex schoolmate ... selepas daftar smua mak ayah aku nk balik lah ..aku rse nk ikut dyorg balik je tpi tak boleh weyhh bila lagi aku nk hidup tanpa mak ayah kn ..

mse hari orientasi sgt mnyedihkan dn mnyeksakan aku sprti dduk dlm satu penjara besi ..mmng penjara sungguh ..aku siap kira kowt bila lah aku boleh balik dn bebas dr orientasi tuh .. mne tak nya dduk dlm surau tak buat pape ..nsib baik mse tu time puasa ..aku tidur bngun je lah ..pstu bangun 3 pgi kowt tidur pkul 12:30 tgh mlm sbb mse tu baru boleh balik bilik ...kau rse ?? dr awal pg smpai tgh mlm kau tak mndi ..hahah nsib lerr tpi bagus juga orientasi ni mngajar kita brdisiplin ..think positive lah ...heheh

mse 2 minggu asimilasi, mse ni lah aku brkenalan dgn bdak kelas aku ..aku dpt modul 3( biology, chemistry, mathematics and science computer ) mse tu aku tak tahu lah nk gembira ke sedih sbb aku tak nak bio aku nk fizik ...tpi aku pikir balik mngkin ade hikmah dsbaliknya knp aku dpt modul 3 ?? perancangn ALLAH kita tak tahu kn ..so aku carry on je lah ...mse first time jumpa bdak kelas aku smua muka baikk je ...diam je ..hahaha bila da kenal ..hahahaha mmng lain dohhh peramah gila lawak pun ade ...mmng keje aku asyik gelak je ..bdak kelas aku ni ramai budak selangor KL aku dgn afrina je lah yg trsesat johor ..tpi kau cuba bayangkn dlm kolej ni ramai gila nama sama dgn aku ..bdak kelas aku pun sama ..nk pnggil amirah da ade org da klau nk pnggil aida pun da ade juga and the end aku reka jelah nme aku raida asalnya lah ...tpi dsbbkn peristiwa maggi dgn teacher aku ..dyorg smua pnggil aku maggi ..hahaha pape je lah asalkn aku ade nama ..hahah

selepas mnggu asimilasi ...ktorg belajar lah topic 1 ... weyhh klau korg tak kuat dn tak tabah dn tak rajin aku rse kau jgn msuk matrik sbb matrik ni ramai budak rajin gila plus rmai pndai gila ..kau pun akn stress ...keje jgn ckp lah mmng hari2 ade keje tak prnah nk reda ...heheh tpi aku kira brnsib baik lah sbb dpt cg yg sgt sporting tpi satu je klau kau PEMALAS mmng kau akn terima padahnya lah ... sbb cikgu kt KMNS ni tak suka peljarnya pemalas ..walaupun kau ni pndai tpi keje tak buat kau akn terima padahnya lah ..sbb tu lah aku ckp klau nk msuk matrik ni kne rajin ...

ape yg aku fikir mse kt KMNS ....KMNS buat aku brtmbah rajin, beljar fikir secara positif, mningkatkn kesabaran dn ketabahan aku ...senang cter mmng bagus lah KMNS ni ..walaupun matrik ni laju dn bnyk keje tp bgus untk kau juga untk truskn kt universiti ...jdi sape2 dpt matrik especially KMNS jgn lepaskn peluang anda ..tpi kne ingt cikgu kt KMNS ni garang2 tau hehehe.. janji kau rajin dn tabah kau akn dpt lakukan kt matrik ni ..heheh

                                                       makmal kmns

                          klau korg msuk je KMNS ni kau akn jumpa bnda ni


     tmpat ni sgt lawa sbb ade air pancut dgn ikan ape tah ..hahaha tpi besar lah                                                    ikan tu



okay lah ..ni jelah story of my life in KMNS hehhehe